Results 1 to 6 of 6

Thread: Low Oil Pressure Indicator Light After Oil Change

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Carolina
    Vehicle
    1990 Buick Century Limited, 2.5L Iron Duke "The White Shark"
    Posts
    21

    Default Low Oil Pressure Indicator Light After Oil Change

    Happy New Year-

    Changed the oil today in my 1990 Century w/the Iron Duke 2.5. Car has about 78K miles and I drained out 5W-20 and put back 2 quarts of 5W-30 and the rest (appx. 1.75 qts) of 5W-20, long story why. Replaced filter too with some Chinese POS I got from Rock Auto.

    Drove vehicle on the highway for about 5 miles and got the oil light flickering at low RPM's when returning to town, revving vehicle probably above about 1000 RPM's makes it go out. WTH?

    My Hayne's manual makes no mention of the oil pressure sender other than in the wiring diagram. I have not gotten back underneath to see where it is located. Is this just a strange coincidence of the oil change and now this? Open for suggestions, to begin with where is the sending unit located on this engine?



  2. #2
    Senior Member 85_Ciera_Rebuild's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Kansas
    Posts
    6,740

    Default

    Later day GM's oil pressure sensors were a three wire setup for engines with electric fuel pumps, where one wire went to dash unit, and the other two were for the fuel pump; if not enough oil pressure existed, the fuel pump would quit. See this forum for pics.

    Oil Pressure Senders were made for those with a Gauge, and those without a Gauge; I don't know which you have, but both work the same...not enough oil pressure, and fuel pump quits...unless someone "hot" wired fuel pump.

    I always replaced these sensors when I acquired an used vehicle, and replaced ECM temp sensor and radiator's thermo sensor (if radiator had one).

    I can't say what's happening in your situation, but myself, I would replace oil pressure sensor unit.

  3. #3
    Senior Member Zaloryan's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Texas
    Vehicle
    Multiple Alfa Romeos
    Posts
    1,335

    Default

    Oil filters typically have a bypass valve which, when activated, causes oil to skip the oil filter. In theory, when the oil filter media has become clogged with deposits, the bypass valve in the oil filter senses this restriction and engages, causing oil to no longer pass through the filter. This is to ideally ensure that the engine still receives oil at all times, although it is unfiltered when the oil filter bypass valve has engaged.

    If your symptom was not present prior to your oil change, I would hypothesize that your problem is likely a combination of incorrect oil viscosity and a potentially defective oil filter. I would recommend another oil change with the OEM recommended oil viscosity (probably 5W30 or 10W30 for North Carolina) and installing an AcDelco or Purolator oil filter.
    What is this & what does pulling it out do?

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    North Carolina
    Vehicle
    1990 Buick Century Limited, 2.5L Iron Duke "The White Shark"
    Posts
    21

    Default

    The oil filters for the 2.5l are cartridges, no bypass valve. Short of the filter media turning to stone would this still cause the issue? Also oil viscosity on the cap is 5W-30 and technically my brew in the crankcase is lighter, again in theory should not cause this issue. Appreciate all the input. I have not driven it since as this vehicle lives at the beach. May be a flaky sensor.

    https://www.ebay.com/itm/For-1988-19...-/293373384300

  5. #5
    Senior Member Zaloryan's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Texas
    Vehicle
    Multiple Alfa Romeos
    Posts
    1,335

    Default

    Quote Originally Posted by Bdevil View Post
    The oil filters for the 2.5l are cartridges, no bypass valve.
    I did not realize that and now stand corrected. Thanks for teaching me something new about the Iron Duke.
    What is this & what does pulling it out do?

  6. #6
    Senior Member CorvairGeek's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    The Gem State
    Vehicle
    1992 Century Special 1996 Century Custom
    Posts
    838

    Default

    Fyi, the FWD 2.5 switched to a cartridge filter in '88, but it looks like RWD version could be had with a spin on through '93.
    Jerry

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
VigLink badge